Optrek salmoniden Roer

Optrek salmoniden Roer

Op woensdag 1 november is zalm nummer 7 van dit jaar de vangkooi ingezwommen van de ECI-waterkrachtcentrale bij Roermond (NL). Evenals de vorige zes zalmen, is deze vis naar de kwekerij in Erezée (B) gebracht.

Sinds 1996 werkt de VBC Roerdal intensief samen met de Duitse beheerders van de Roer, die samen met onder anderen de Duitse overheid, Wasserverband Eifelrur en Kreis afgevaardigden de Arbeitsgemeinschaft Lachs und Meerforelle 2020 (ARGE) vormen. Het doel van deze Arge is om in 2020 weer zalm en zeeforel te hebben geherintroduceerd in de Roer en op termijn te komen tot een zichzelf in stand houdende populatie. Hiervoor is al jarenlang veel geld en inspanning geïnvesteerd en is tevens in die jaren reeds zeer veel kennis opgebouwd.

Vanuit eigen kweek met bevruchte zalmeitjes worden jaarlijks zo’n 100.000 kleine zalmen uitgezet in de zijbeken van de Roer. Momenteel wordt voor de Roer gebruik gemaakt van zalmeitjes van zalmen uit de Franse Allier, aangezien deze de meeste genetische overeenkomsten lijken te hebben met de oorspronkelijke Maasstam. Volwassen terugkeerders, die door het jaar in de vispassage bij de ECI wkc worden gevangen, worden naar de Belgische kwekerij in Erezée vervoerd en worden in het najaar afgestreken. De helft van de bevruchte eitjes gaat eveneens naar de eigen kwekerij bij Obermaubach in de Duitse Eifel. Vrijwel alle terugkeerders zijn van de Loire-Allier stam. Aldus wordt getracht weer een eigen Roerstam van zalm op te bouwen.

Helaas keren tot nu toe nog te weinig volwassen zalmen terug in de Roer. Op de heen- en terugweg moeten vele hindernissen worden omzeild. Predatie door roofvissen en aalscholvers, waterkrachtcentrales, stropers en vooral de Haringvlietdam zijn de belangrijkste.

Kroes Consultancy heeft in het najaar van 2017 de optrek van salmoniden gevolgd met onderwatercamera’s in de vangkooi. De doelstelling van het onderzoek was om na te gaan of het aanpassen van de vangkooi op het eind van de vistrap leidt tot een optimalisatie in het verminderd ontsnappen van vissen via de keel.

Door |2017-12-28T21:26:14+01:0028-12-2017|Categorieën: Actueel|